h

College in Roosendaal geeft te veel geld aan schoolbestuur

11 februari 2012

College in Roosendaal geeft te veel geld aan schoolbestuur

De SP-fractie is verheugd dat het prestige-project van het bestuurscentrum in combinatie met een vmbo-school uiteindelijk is afgeblazen. De SP-fractie ziet echter het gevaar opdoemen dat het College in samenspraak met het grootste schoolbestuur van Nederland, Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) uit Tilburg, opnieuw voor een prestige-object gaat zorgen.

College geeft miljoenen euro’s meer aan schoolbestuur dan feitelijk nodig is
De normkostenvergoeding voor de nieuwbouw van een vmbo-school voor 1100 leerlingen bedraagt 20 mln euro. Het College heeft in 2009 ook aangeven dat voor dat bedrag het Da Vinci College eigenlijk gebouwd zou kunnen worden. Inclusief dus de dure praktijklokalen die bij een dergelijke vmbo-school horen.

In het nieuwe raadsvoorstel staat nu echter dat met het schoolbestuur van het Da Vinci College is afgesproken dat ze 23,2 mln euro krijgen om een school te bouwen voor 1000 leerlingen. Die school komt dan in Bovendonk op de plek van het voormalige JTC.

Het schoolbestuur van het Da Vinci College, OMO uit Tilburg, krijgt dus, in deze tijd van bezuinigingen, miljoenen euro’s meer gemeenschapsgeld dan waarop ze recht hebben. Ze bouwen daar dan een school van 1000 leerlingen voor in plaats van voor het eerder berekende aantal van 1100 en ze kunnen wellicht ook nog een deel van het bestaande JTC-gebouw gebruiken.

Vragen van Ada Oudhof namens de SP-fractie aan het College

De SP-fractie heeft hierover vragen aan het College gesteld:

  • 1. Het aantal leerlingen in het vmbo loopt landelijk terug. Ook bij het Da Vinci College is dat het geval. In 2004 waren er nog 1000 leerlingen, nu zijn het er ca. 870. De huidige plannen zijn om een school te bouwen voor 1000 leerlingen. Is dat niet bouwen voor leegstand?
  • 2. Op basis van de gemeentelijke verordening onderwijshuisvesting heeft het schoolbestuur OMO voor het Da Vinci College voor 1100 leerlingen recht op een vergoeding uit de gemeentebegroting van 20 mln euro (inclusief gymzalen). Hoe groot is die normkostenvergoeding bij 1000 leerlingen waarvoor nu gebouwd zou gaan worden?
  • 3. Hoe groot is derhalve de extra vergoeding die het schoolbestuur OMO krijgt van de gemeente bovenop de normvergoeding voor 1000 leerlingen?
  • 4. Waarom geeft het College enkele miljoenen euro’s extra aan het grootste schoolbestuur van Nederland als we net via de Agenda van Roosendaal een enorme bezuinigingsoperatie zijn ingegaan en er ook in de komende jaren nog weer nieuwe bezuinigingen op ons af zullen komen?
  • 5. Het nieuwe gedeelte van het huidige schoolgebouw van het JTC aan de Bovendonk kan gewoon door het Da Vinci gebruikt worden. Het benodigde krediet voor het Da Vinci College kan derhalve toch juist veel lager zijn dat de normkostenvergoeding uit de verordening onderwijshuisvesting?
  • 6. Met miljoenen extra investeringsbudget kun je een veel mooier schoolgebouw neerzetten dan zonder die extra miljoenen. Wordt hier door het College niet samen met OMO een nieuw prestigeproject gestart?
  • 7. Hoe kijkt het College er tegenaan dat door extra miljoenen te geven aan dit schoolbestuur andere claims voor onderwijshuisvesting (nieuwbouw/renovatie/onderhoud aan de buitenzijde) in Roosendaal zullen moeten worden afgewezen?

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier