h

Politieke beschouwingen 4 maart 2020

6 maart 2020

Politieke beschouwingen 4 maart 2020

Foto: SP

Tijdens de politieke beschouwingen van 4 maart heeft SP Roosendaal gevraagd om veranderingen waarbij vooral de nadruk werd gelegd op "ontschotten". Maar wat is dit ontschotten? Ontschotten staat volgens ons voor: het veranderen van de manier van werken waarbij de hulpvraag centraal staat en niet de processen of geldstromen.

Wat we merken is dat als iemand hulp nodig heeft hij/zij van het ene loket naar het andere wordt gestuurd omdat elk loket heel specifiek is maar er vaak "loket overschrijdende" problemen zijn. Mensen vallen hierdoor buiten de boot en het ontschotten doelt dan ook op meer samenwerkingen tussen ambtenaren van verschillende domeinen zodat mensen met een hulpvraag ook echt geholpen kunnen worden. Daarnaast merken we ook dat inwoners vaak uberhaupt niet weten waar ze moeten zijn en ook vaak niet goed worden geholpen om daar wel achter te komen. Een centraal aanspreekpunt in combinatie met samenwerkende domeinen zou hierin een goede verbetering zijn. Wij zien hierin een taak voor de gemeente om te zorgen dat dit gebeurd want het is duidelijk dat de huidige situatie beter kan.

Ten slotte willen we dat aan de volgende zaken extra aandacht wordt besteed:

  • Volwassenonderwijs. Het is op dit moment namelijk nog onduidelijk wat de gemeente en het werkplein hier al aan doen. Terwijl wel wordt gesteld dat dit belangrijk is de huidige maatschappij.
  • Veiligheid. Er zijn al tijden problemen met veiligheid, zowel het gevoel als een groeiend aantal woninginbraken. Hiervoor is meer blauw op straat nodig en daarvoor zullen dan ook moeten blijven lobbyen richting het rijk.
  • Schoolzwemmen. In oktober 2019 hebben wij hier vragen over gesteld (SP Roosendaal blijft schoolzwemmen onder de aandacht brengen). Dit werd toen afgewezen door de wethouder maar het plan ontstond wel om te kijken welke mogelijkheden er zijn  om zwemlessen te stimuleren bij kinderen en volwassenen, wij willen dan ook kijken hoe de andere politieke partijen hier in staan.
  • Buurthuizen. Wij zijn van mening dat buurthuizen een grote toegevoegde waarde hebben als het gaat om ontwikkeling en samenhang van een wijk. En tevens biedt een buurthuis een podium voor sport en cultuur en kunnen ze een rol bieden in informatievoorziening over alles dat roosendaal te bieden heeft. Wij zien hierin een rol voor de gemeente om te kijken hoe de huidige buurthuizen verbeterd kunnen worden in wat zij bieden voor de inwoners.

Kort samengevat is voor SP Roosendaal in deze politieke beschouwingen de kern dat de gemeente de samenhang, communicatie en ontwikkelingen in de buurten en dorpen moet ondersteunen, waarbij professionals en vrijwilligers samen van hun buurt een mooie plek maken om veilig en plezierig te wonen.

Voor onze volledige voordracht, zie onderstaande bijlage.

Reactie toevoegen

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier