h

College moet ingrijpen bij slechte onderwijskwaliteit Brede School in Kalsdonk

21 augustus 2011

College moet ingrijpen bij slechte onderwijskwaliteit Brede School in Kalsdonk

De SP-fractie in de Roosendaalse gemeenteraad maakt zich erg ongerust over de zeer slechte onderwijskwaliteit van de Brede School in Kalsdonk. De onderwijsinspectie heeft over die kwaliteit in 2011 een vernietigend rapport opgesteld. Het onderwijs op basisschool “De Vlindertuin”, onderdeel van de Brede School, wordt door de onderwijsinspectie als ‘zeer zwak” beoordeeld. De onderwijsresultaten zijn al vanaf 2007 sterk onvoldoende. Ook het onderwijsmanagent op de school wordt door de inspectie heftig bekritiseerd. Ada Oudhof van de SP-fractie heeft hierover Raadsvragen gesteld en heeft het College opgeroepen zich nadrukkelijker met de school te bemoeien nu gebleken is dat het schoolbestuur (de stichting KPO) en diens Raad van Toezicht er al vanaf 2007 niet in geslaagd zijn het onderwijs te verbeteren.

Ada Oudhof geeft aan dat de slechte onderwijskwaliteit op de Brede School in Kalsdonk zeer negatieve consequenties heeft voor de verdere onderwijsloopbaan van de leerlingen in het vervolgonderwijs. Ze geeft aan dat ze het ongehoord vindt dat het betreffende schoolbestuur er al vanaf 2007 niet in geslaagd is de onderwijskwaliteit en het onderwijskundig leiderschap op de school te verbeteren. “Ik vind het een verantwoordelijkheid van het College en dan met name van de portefeuillehouder onderwijs om in de gaten te houden of de schoolbesturen en hun raden van toezicht wel goed functioneren. Als dat niet het geval is, dan moet het College ingrijpen. Ik heb nu Raadsvragen gesteld om te bezien of dat hier gebeurd is en waarom het daarna dan nog niet gelukt is”. Ada Oudhof geeft aan dat ze het dit keer helemaal eens is met de aanpak van minister Van Bijsterveldt van onderwijs. Ada Oudhof: “De minister stelt dat er in Nederland geen zeer zwakke scholen mogen bestaan. Dat vind ik ook. Ik heb daarom ook aan het College gevraagd de uitspraak te doen dat het in de toekomst nooit meer mag voorkomen dat een school in Roosendaal als zeer zwak wordt bestempeld. Zeer zwak wordt je ook niet van de ene op de andere dag. Je onderwijs moet dan al minimaal drie jaar onvoldoende zijn en ook in de organisatie moeten er dan dingen fout gaan . Ik ben het ook met de minister eens dat er dan een sanctie moet komen. De minister geeft zo’n school nog één jaar de kans en dat stopt ze met de bekostiging”.

Ada Oudhof zegt zich ook geërgerd te hebben aan het jaarverslag van de stichting KPO.
“Dat jaarverslag ziet er heel gelikt uit, bestaat uit 33 pagina’s en er staat 1 zin in over de conclusie van de inspectie dat de Vlindertuin zeer zwak in. Dat vind ik geen verantwoordingsdocument. Dat kun je naar de buitenwereld, je ouders en je leerlingen niet maken. Ik zou willen dat het College het schoolbestuur en diens Raad van Toezicht daar ook op aanspreekt. Maar bovenal vinden wij als SP-fractie dat het College zich veel nadrukkelijker met zo’n schoolbestuur moet gaat bemoeien. Het kan toch niet zo zijn, dat wij als gemeente geld in deze Brede School steken, de wethouder op mooie foto’s staat, het verder maar aan het schoolbestuur overlaat, dat die het dan heel slecht doet, geld i.p.v. aan onderwijs te besteden op de bank zet, de leerlingen uit Kalsdonk hun hele leven nadeel van het slechte onderwijs zullen ondervinden en de minister dan uiteindelijk moet besluiten de school te sluiten. Dat kunnen wij hier in Roosendaal toch niet hebben. Vandaar dus onze Raadsvragen”.

Raadsvragen SP-fractie, 15 augustus 2011

    1. Is het College op de hoogte van deze dramatische situatie op basisschool De Vlindertuin (Brede School Zwanehof)?
    2. Is het College op de hoogte van de brief van 10 februari 2011 van de Minister van Onderwijs waarin staat dat de minister de bekostiging van scholen zal stoppen dan

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier